Artikler

Artiklerne, som kan findes i sektionen er udtryk for personens egen mening, og dermed ikke Hockeyzone.dk's. Dette betyder samtidig, at det er personen selv, som er ansvarlig for indholdet.

 

KHL udfordrer NHL

28-11-2008 15:36 - Søren Pedersen

NHL har altid været den førende ishockeyliga i verden, og der hvor de store penge tjenes. Sådan er det fortsat, og vil sikkert være altid være det, men NHL har i denne sæson fået en seriøs konkurrent i form af KHL, der er afløseren for den tidligere russiske liga. KHL står for Kontinental Hockey League, og dermed er der lagt op til en udvidelse mod vest, og KHL-ligaen har ambitioner om at få de bedste hold med fra hele Europa.

Allerede inden denne sæson inviterede man det bedste hold med fra Kasakhstan, Hviderusland og Letland. Næste år er det næsten sikkert, at der kommer et ukrainsk hold med og måske endnu et hviderussisk hold. Dermed ligner ligaen den tidligere sovjetiske liga, men er bygget op efter de samme principper som NHL.

Der er 4 divisioner med hver 6 hold, der spilles flere kampe mod hold fra egen division. Holdene er både delt op efter geografi, men også efter styrke. Således er Moskva-holdene placeret i forskellige divisioner.

Rusland er jo et enormt land, så der er kæmpe afstande mellem flere af holdene. Amur Khabarovsk ligger i det østlige Sibirien tæt ved den kinesiske grænse med en flyvetid til Moskva på ca. 12 timer. Det nærmeste hold er Metallurg Novokuznetsk, som ligger over 3000 km væk! Det fortæller lidt om dette enorme land.

Der er allerede følere ude for at forstærke ligaen med hold fra Sverige, Finland, Tjekkiet og flere andre stærke hockeynationer. Klubber som Västra Frölunda og Färjestad i Sverige har været nævnt, og finske Kärpät skulle være interesseret i at blive optaget i KHL. Dermed udfordrer KHL ikke bare NHL, men resten af ishockeyeuropa. Samtidig med IIHF har startet en Champions League for de bedste ligaer i Europa, så truer russerne med at styre en samlet europæisk liga. Hvis det fx lykkes russerne at hive de bedste svenske, finske og tjekkiske hold ud af deres respektive ligaer, så kan det ende op med to stærke ligaer i verden - NHL og KHL.

Russiske gas- og oliemilliarder har gjort, at ikke bare KHL ekspanderer, men også den russiske fodboldliga er i hastig fremmarch. Der er stor prestige i at stå i spidsen for et stort sportshold, og i Rusland findes der en hel flok nyrige milliardærer, der gerne pumper millioner i sporten. Tag Abramovitch som eksempel, der ejer Chelsea og samtidig et af de bedste hold i KHL, AK Bars Kazan.

I dette års KHL-liga er det allerede lykkes at trække flere NHL-spillere til ligaen med verdensstjernen Jaromir Jagr som det absolut største navn. Ser man på sidste års svenske eliteserie, så spiller de to topscorere Tony Märtensson og Matthias Weinhandl begge i KHL-ligaen i år.

Jeg mener allerede nu man kan konstatere, at KHL er klart den førende i Europa,
hvilket resultaterne i dette års Champions League bekræfter. Hierarkiet i ishockeysporten har lignet sig selv siden murens fald, og jeg mener ikke, der har været den store forskel mellem de bedste ligaer i Europa før nu. Hvad sker der i fremtiden er endnu uvist, men her tror jeg, vi inden fem år har en samlet europæisk liga.


For dansk ishockeys skyld tror jeg vi skal håbe, at det bliver en overbygning på den Champions League, som IIHF har startet i dag, og som danske hold på sigt måske kan kvalificere til. Præcist som vi kender det fra fodbold og håndbold. Skrækscenariet er, at russerne vinder det her kapløb, og alle øvrige europæiske ligaer sakker bagud.

 


 

Andre artikler

Optakt: OL-kvalifikation

04-02-2009 21:03
Optakt til OL-kvalifikationen i Oslo

Interview: Morten Green

10-01-2009 08:45
Morten Green om årets udgave af Leksand, landsholdets chancer i OL-kvalen og meget mere.
Side 1 af 5Videre