Artikler

Artiklerne, som kan findes i sektionen er udtryk for personens egen mening, og dermed ikke Hockeyzone.dk's. Dette betyder samtidig, at det er personen selv, som er ansvarlig for indholdet.

 

Optakt: OL-kvalifikation

04-02-2009 21:03 - Benjamin Leander / Peter Larsen
Fire nationer kæmper om en billet ved Vinter-OL i Vancouver næste år. Danmark skal op mod naboerne fra Norge samt Kasakhstan og Frankrig. På forhånd ser missionen hård ud, med de norske rivaler på hjemmebane og med et mandskab, som sjældent er set stærkere på de kanter.  Samtidig har kasakherne masser af spillere med erfaring fra den østeuropæiske superliga, KHL, inkluderet i truppen, og når Danmark samtidig må se bort fra NHL-islæterne Mikkel Bødker, Frans Nielsen og Jannik Hansen, så bør det være en mindre sensation, såfremt Dannebrog er repræsenteret ved legene i Vancouver.

Holdoversigt:

Norge (12 på IIHFs verdensrangliste)

Danmark (13 på IIHFs verdensrangliste)

Frankrig (18 på IIHFs verdensrangliste)

Kasakhstan (19 på IIHFs verdensrangliste)


Norge

Landstræner: Roy Johansen
Hold øje med: Mats Zuccarello Olsen, Patrick Thoresen og Jonas Holøs.
Kampe: Kasakhstan 5.februar (19:00), Frankrig 7.februar (17:00) og Danmark 8.februar (17:00)

Nordmændene yder godt af, at deres profiler alle er at finde på det europæiske kontinent, med undtagelse af Columbus Blue Jackets backen Tollefsen, der af samme grund er eneste nævneværdige afbud til truppen. Holdet er homogent og har stor offensiv klasse i den tidligere Djurgården-profil Patrick Thoresen, som efter en enkelt sæson i Edmonton Oilers nu har succes i schweiziske Lugano, hvor han er topscorer med 58 point i 43 kampe. Blandt 13 udtagne forwards er Thoresen en af ni udlandsprofessionelle, hvor det også er værd at holde øje med lille, hurtige Zuccarello Olsen, som trods sine 171 cm er en konstant trussel i den norske offensiv.

Nordmændenes svage side skal formentlig findes mellem stolperne, hvor man har to spillere fra den hjemlige liga med. Førstevalget Pål Grotnes har haft en dårlig sæson i sin klub Stjernen, og i en trup med en stærk offensiv og solide backs må keeperposten beskrives som en mindre akilleshæl. Derudover har de norske spillere en tendens til at skuffe når det gælder allermest.

Keepere
Pål Grotnes (Stjernen)
André Lysenstøen (Stavanger)
Ruben Smith (Storhamar)

Backs
Alexander Bonsaksen (Vålerenga)
Jonas Holøs (Färjestad)
Tommy Jakobsen (Graz)
Juha Kaunismäki (Stavanger)
Lars Erik Lund (Vålerenga)
Anders Myrvold (Stavanger)
Mats Trygg (Kölner Haie)

Forwards
Morten Ask (Duisburg)
Anders Bastiansen (Färjestad)
Kristian Forsberg (Storhamar)
Mads Hansen (Brynäs)
Marius Holtet (Färjestads)
Peter Lorentzen (Rögle)
Mathis Olimb (Augsburg)
Martin Røymark (Sparta)
Per Åge Skrøder (MODO)
Lars Erik Spets (Vålerenga)
Patrick Thoresen (Lugano)
Tore Vikingstad  (Hannover)
Mats Zuccarello Aasen (MODO)

Kasakhstan

Landstræner: Yerlan Sagymbayev
Hold øje med: Roman Savchenko, Alexei Kuznetsov og Vadim Krasnolobodzev
Kampe: Norge 5.februar (19:00), Danmark 7.februar (13:00) og Frankrig 8.februar (13:00)

Efter en kaotisk optaktsfase har kasakherne nu slået sig fast på hvilke spillere, som skal sende dem mod Vancouver næste år. Flere profiler har afvist at spille med på holdet, og det er derfor et hold kraftigt domineret af spillerne fra Barys Astana, der er repræsenteret i den østeuropæiske superliga, KHL.

Det bliver på defensiven, at Kasakhstan skal sikre sig sejren i kvalifikationsgruppe G. Holdet har de sidste par år været kendetegnet af en bundsolid defensiv, og med Kuznetsov mellem stolperne er kasakherne bestemt ikke dårligt stillet. Selvom Barys ligger langt nede i KHL-Ligaen, så har Kuznetsov stadig æren bag, at Barys’ ikke er at finde helt i bunden. Den blot 20-årige Roman Savchenko har været inde i landsholdsvarmen siden U16, og har allerede stort ansvar i østeuropæernes førstekæde.

Med de mange afbud er det naturligvis et såret kasakhisk dyr, som møder op i Norge, men med mange jokere i spil er det ikke umuligt, at de kan levere overraskelsen i åbningskampen mod Norge, der samtidig bliver en af Gruppe G’s afgørende kampe. Offensivt bliver det endnu en Barys-spiller, der skal stå for målene – nemlig holdets vicetopscorer Krasnoslobodzev, som med 27 point i 48 kampe har vist sig som en værdifuld spiller i sæsonen.

Keepere
Kuznetsov (Barys)
Poloshkov (Kazznik-Torpedo)

Backs
Argokov (Kazzink-Torpedo)
Korabenikov (Kazzink-Torpedo)
Savchenko (Barys)
Fadeyev (Barys)
Antipin (Amur Khabarovsk)
Yakovenko (Metallurg Novokuznetsk)
Korshkov (Kazznik-Torpedo)
Kolesnikov (Kazznik-Torpedo)

Forwards
Alexandrov (Kazzink-Torpedo)
Rifel (Kazzink-Torpedo)
Krasnoslobodzev (Barys)
Solarev (Barys)
Gavrilin (Barys)
Starchenko (Barys)
Rymarev (Barys)
Spiridonov (Barys)
Kasatkin (Yugra)
Ogorodnikov (Ermak)
Yessirkenov (Kazznik-Torpedo)
Koreshkov (Barys)

Danmark

Landstræner: Per Bäckman
Hold øje med: Mads Bødker, Kiril Starkov og Lars Eller
Kampe: Frankrig 5.februar (15:00), Kasakhstan 7.februar (13:00) og Norge 8.februar (17:00)

Der har stort set ikke været talt om andet end Danmarks manglende NHL-profiler op til OL-kvalifikation, men dette også med god grund. Den danske ishockeysucces i Nordamerika optager nemlig samtlige spillere fra verdens bedste liga, og derfor må landstræner Per Bäckman altså se langt efter en førstekæde, som ellers kunne hedde Hansen – Nielsen – Bødker.

Defensivt er det med to unge målmænd på kassen, at holdet tager til Norge. Patrick Galbraith har været førstevalg i Sønderjyske igennem hele sæsonen, og selv Brian Greer har fået en håndfuld kampe på det seneste, så det er en vant førstekeeper, som Danmark har på kassen. Som backup er det unge Frederik Andersen, som også stod ved U20 VM i Aalborg, men hjemme i Herning bliver det ikke til mange kampe efter Leinonens tilbagevenden.

Backmæssigt har man tre backs med fra Sverige, hvor Philip Larsen og Mads Bødker begge får en hel del spilletid i Elitserien, som altså giver de to unge talenter masser af kvalitativ modstand og erfaring hver eneste uge. Til at supplere dem har man rutinerede Jesper Damgaard, der ser ud til at have fundet melodien i Malmö igen efter et sløjt efterår. De suppleres af Daniel Nielsen og Stefan Lassen fra Herning, ligesom Michael Eskesen og Thomas Johnsen er det sjællandske islæt i defensiven.

Offensivt mangler man i den grad spillerne fra Nordamerika, som kunne indebære bl.a. Bødker, Hansen, Nielsen, Regin og Madsen. I stedet er det udenlandske islæt leveret af Lars Eller, Nichlas Hardt og Morten Green, som alle spiller i Sverige til dagligt. Specielt Lars Eller har været godt spillende på det seneste i kæden med Hahl og Pohl. De suppleres ligeledes af Starkov fra Moskva og Kasper Degn fra Tyskland. Der befinder sig til gengæld en stor portion hjemlige spillere, som bl.a. føres an af Mads Christensen, der har vist sig som en af de målfarligste spillere på dansk is.

Keepere
Patrick Galbraith (Sønderjyske)
Frederik Andersen (Herning)

Backs
Philip Larsen (Frölunda)
Daniel Nielsen (Herning)
Stefan Lassen (Herning)
Jesper Damgaard (Malmö)
Mads Bødker (Rögle)
Michael Eskesen (Rødovre)
Thomas Johnsen (Nordsjælland)

Forwards
Lars Eller (Frölunda)
Morten Green (Leksand)
Nichlas Hardt (Malmö)
Kasper Degn (Bietigheim-Bissingen)
Lasse Degn (Nordsjælland)
Ronni Thomassen (Hvidovre)
Thor Dresler (Herning)
Julian Jacobsen (Odense)
Alexander Sundberg (Rødovre)
Mads Christensen (SønderjyskE)
Kim Lykkeskov (Sønderjyske)
Rasmus Olsen (AaB)
Kiril Starkov (CSKA Moskva)

Frankrig

Landstræner: David Henderson
Hold øje med: Amar, Bellemare, Bordeleau
Kampe: Danmark 5.februar (15:00), Norge 7.februar (17:00) og Kasakhstan 8.februar (13:00)

Et undertippet franskhold skal forsøge at levere overraskelsen i Norge, når de indleder OL-kvalifikationen imod de rød-hvide drenge. Holdet består primært af spillere fra den hjemlige liga, men man har alligevel få kvalitative islæt fra udlandet, som kan være med til at løfte holdet.

Rent defensivt har man Eddy Ferhi fra Grenoble og L’Henry fra Esbjerg til at vogte buret, hvilket må siges at være godkendt, uden rigtig at være prangende. L’Henrys niveau er danskerne bekendt med fra den hjemlige liga.

På backpladserne er det spillere fra den hjemlige liga, som optager den primære del af pladserne. Man finder dog også Nicolas Besch fra Jukurit, som til dagligt spiller i den andenbedste række i Finland, hvilket ikke ligefrem er frygtindgydende, hvilket hans fysik heller ikke er. Det franske niveau må siges at halte en smule efter de andre.

Offensivt har man til gengæld et par profiler, som er værd at kigge nærmere på. Man mangler naturligvis brødrene Treille i truppen, hvor Sascha blev alvorligt skadet under sit ophold i Malmö. Til gengæld har man en sand målskytte i Bellemare, som har været flyvende for Leksand i Allsvenskan, hvor den ene puck efter den anden er sendt i netmaskerne. Til at supplere ham i førstekæden finder man Sebastien Bordeleau, som har en del NHL-kampe på CV’et, selvom det i dag bliver til spil i schweiziske Bern, hvor han har snittet over et point per kampe i de seneste par sæsoner.

Keepere
Eddy Ferhi (Grenoble)
Fabrice L’Henry (EfB Ishockey)

Backs
Babtiste Amar (Grenoble)
Stephane Barin
Nicolas Besch (Jukurit)
Antonin Manavin (Grenoble)
Mathieu Mille (Morzine)
Benoit Sandier (Epinal)
Teddy Trabichet (Grenoble)

Forwards
Pierre Edouard Bellemare (Leksand)
Sebastien Bordeleau (Bern)
Olivier Coqueux (EfB Ishockey)
Julien Desrosiers (Rouen)
Damien Fleury (Grenoble)
Laurent Gras (Morzine)
Kevin Hecquefeuille (Nybro)
Laurent Meunier (Fribourg)
Damien Raux (Briancon)
Jeremie Romand (Rouen)
Francois Rozenthal (Morzine)
Luc Tardif (Morzine)
Jonathan Zwikel (Morzine)

 


 

Andre artikler

Optakt: OL-kvalifikation

04-02-2009 21:03
Optakt til OL-kvalifikationen i Oslo

Interview: Morten Green

10-01-2009 08:45
Morten Green om årets udgave af Leksand, landsholdets chancer i OL-kvalen og meget mere.
Side 1 af 5Videre